Bazalka je nejen chutná, ale pomáhá také při různých problémech. Působí uklidňujícím dojmem nervového systému, zmírňuje kašel, je vhodná při astmatu, zmírňuje nadýmání, působí proti plynatosti, posiluje žaludek i kardiovaskulární systém, zlepšuje chuť k jídlu, je účinná při zánětu ledvin. Zevně se používá jako kloktadlo a na těžce se hojící rány. Kromě toho má pozitivní vliv na imunitu a silné antiseptické účinky – protizánětlivé, protivirové, odstraňuje bolesti a křeče, pročišťuje ledviny a močové cesty.
Bazalka je neodmyslitelně spjata zejména s ochucením těstovin a rajčatových jídel. Ale lze ji přidat i do jiných druhů pokrmů – dodá skvělou novou chuť různým omáčkám, polévkám, přívarkům, nálevům, rybám, dresinkům, nápojům či různým druhům masa. Používá se do salátů, pomazánek, omelet, polévek, zapékaných zeleninových, houbových či luštěninových jídel.
Nový komentář