Červená řepa v sušené formě není v žádném případě nižší kvality než čerstvá. Je připravena k použití, nevyžaduje čištění a dokonale obohacuje chuť jídel a salátů. Díky šetrnému zpracování a odpařování vody obsahuje všechny užitečné vitamíny a minerály spolu s betalainy – barviva, která posilují imunitu, zklidňují procesy stárnutí a brání rakovině. Patří mezi kořenovou zeleninu s odborným názvem Beta vulgaris. Má jemnou chuť a je skvělým zdrojem vlákniny, draslíku, železa, kyseliny listové a antioxidantů. Je obzvláště bohatým zdrojem betalainů, což jsou antioxidanty, které dodávají řepě její červenofialovou barvu a mají mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Několik laboratorních studií například naznačuje, že betalainy snižují riziko rakoviny konečníku a trávicího traktu. Červená řepa navíc obsahuje další látky, které zmírňují projevy zánětu. Jedna studie například zjistila, že doplňky stravy s betalainy vyrobené z extraktu z červené řepy, zmírňují projevy zánětu a bolest spojenou s artrózou.
Nový komentář